+421 / 915 307 146

Dosiahnite vnútorný pokoj, vyváženosť a rovnováhu

Stres je fyzickou a emocionálnou reakciou, na zmeny v živote a situácie ktoré zažívame počas dňa. Stres je normálny pocit. Avšak, dlhodobý stres môže spôsobiť alebo zhoršiť celý rad zdravotných problémov, vrátane poruchy trávenia, bolesti hlavy, poruchy spánku, môže zhoršiť astmu a je spájaný s depresiou, úzkosťou a inými duševnými chorobami.

 

Na zmiernenie následkov stresu používame relaxačné techniky (postupy) na uvoľnenie napätia a zníženie škodlivých účinkov stresu. Relaxačné techniky často kombinujeme s kontrolovaným dýchaním. Zameraním pozornosti na príjemné myšlienky alebo obrazy na upokojenie mysle a tela. Niektoré príklady relaxačných techník sú autogénny tréning, biofeedback, hlboké dýchanie, riadená sugescia, progresívna relaxácia, a auto-hypnóza.

 

Praktiky pôsobiace na telo aj myseľ, ako je masáž a cvičenie jogy sú tiež považované za relaxačné techniky.

 

Meditačné praktiky sú často založené na duchovnej praxi, ale mnoho ľudí praktizuje meditáciu mimo náboženský kontext. Meditácia bola používaná po stáročia pre zvýšenie pokoja a fyzickej relaxácie a na zlepšenie psychickej rovnováhy. Pomáha vyrovnať sa s chorobou a zlepšuje celkové zdravie a pohodu. Je silný nástroj na zlepšenie pozornosti, kontrolu emócií, zvýšenie sebavedomia a celkovú kultiváciu vnímavosti.

 

Výskum v posledných 15 rokoch ukazuje, že počas meditácie sa prejavuje celý rad merateľných biologických zmien v autonómnom nervovom systéme a poznanie, že meditácia má potenciál ovplyvniť duševné a fyzické zdravie. Keď ste v strese, vaše telo reaguje tým, že uvoľňuje stresové hormóny. Vaša tepová frekvencia a frekvencia dýchania sa zvyšuje, zúžia sa cievy (obmedzenie prietoku krvi). Občasný stres je normálny mechanizmus zvládania denných situácií.

 

Na rozdiel od stresovej reakcie, relaxačná reakcia spomaľuje srdcovú frekvenciu, znižuje krvný tlak a znižuje spotrebu kyslíka a hladiny stresových hormónov. Používaním relaxačných techník dochádza k zmierneniu negatívnych dopadov stresu.

 

Medzi relaxačné techniky pôsobiace na telo aj myseľ patrí masáž, ktorá významne vplýva na naše zdravie. Masážne praktiky sú používané po stáročia pre zvýšenie pokoja a fyzickej relaxácie a na zlepšenie psychickej rovnováhy.

 

Medzi najdôležitejšie účinky masáže patria:

 

  • Ovládanie stresu

Dlhodobé účinky stresu si pýtajú svoju emocionálnu a fyzickú daň. Masáž zmierňuje účinky stresu a následky s ním spojené, ako napríklad svalové napätie a bolesti hlavy.

 

  • Zlepšenie a skvalitnenie spánku

 

Podľa výskumu, masáž zlepšuje spánok u pacientov s bolesťami spodnej časti chrbta, fibromyalgiou a poruchami spánku.

 

  • Zlepšenie duševného a mentálneho zdravia

 

Príznaky stresu, úzkosti a depresie,( všetko spojené s duševným zdravím) sú priamo ovplyvnené masážnou terapiou.

 

  • Znižuje bolesť

 

Bolesť negatívne ovplyvňuje kvalitu života a bráni v zotavení z choroby alebo po úraze. Masáž pomáha pri bolestiach chrbta, bolesti hlavy, syndróme karpálneho tunela a iných.

 

  • Zlepšuje fyzickú kondíciu

 

Elitný, ale aj rekreační športovci využívajú masáž na regeneráciu. Masáž znižuje svalové napätie, zlepšuje športový výkon a pomáha predchádzať zraneniam.

 

 

 

Váš život je vaša voľba a záleží na vás ako ho prežijete. Ste plný stresu, nepokoja a uponáhľanosti? Pokojné a meditatívne prostredie počas masážnej terapie vám pomôže dosiahnuť vnútorný pokoj, vyváženosť a rovnováhu. 

 

 

 

Zdroje: (1)   (2)   (3)   (4)

 

Mohlo by Vás zaujímať:    

Duševný pokoj je prirodzeným dôsledkom fyzickej relaxácie
Ovládnite svoje telo a myseľ - Schultzov autogénny tréning


 
 
Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi.  yes

 

 

 

 


ohodnotiť článok

Dosiahnite vnútorný pokoj, vyváženosť a rovnováhu

O autorovi: Miroslav Ustaník

masážam sa profesionálne venuje od roku 2007. Absolvoval masérsku školu a doplnkové kurzy. Je tiež kondičný tréner 1. kvalifikačného stupňa – špecializácia fitness, kulturistika a vzpieranie.

komentáre

Reflexná masáž chodidla

Jednoduchý postup na doma

Mohlo by vás zaujímať


Pravidelný pohyb ako prevencia demencie a obezity
Pravidelný pohyb ako prevencia demencie a obezity
Cítite sa emocionálne vyčerpaní? Obnovte svoje vnútorné zdroje!
Cítite sa emocionálne vyčerpaní? Obnovte svoje vnútorné zdroje!
Čo je príčinou obezity?  Nový komplexný pohľad.
Čo je príčinou obezity? Nový komplexný pohľad.
Prestaňte sa porovnávať s inými, ste jedineční
Prestaňte sa porovnávať s inými, ste jedineční
Ako si vytvoriť nový zvyk
Ako si vytvoriť nový zvyk