+421 / 915 307 146

Masáže a syndróm karpálneho tunela

Hlavným príznakom je bolesť, znecitlivenie a brnenie v palci, ukazováku, prostredníku a palcovej strane prstenníka. Nástup symptómov je postupný a citeľný najmä v noci. Bolesť môže prechádzať celou rukou až k ramenu. Slabý  úchop, až neschopnosti udržať predmet v ruke a atrofia svalov na palcovej strane ruky patria tiež k prejavom ochorenia.


Syndróm karpálneho tunela sa prejavuje ako následok tlaku na stredový (mediánový) nerv v mieste jeho prechodu cez zápästie v tkzv. „karpálnom tuneli.“ 

 

Rizikové faktory


Medzi rizikové faktory patrí obezita, opakované preťažovanie zápästia, tehotenstvo a artritída. Ďalej je to dlhodobá práca na počítači, práca s vibrujúcim náradím a práca vyžadujúca si silný úchop a všetky činnosti spojené s  nadužívaním zápästia.

 

Prevencia


Fyzická aktivita znižuje riziko vzniku ochorenia.  Preťahovacie a posilňovacie cvičenie sú účinné na zmiernenie príznakov.  Cvičenie však musí prebiehať pod odborným dohľadom. Ak už sa ochorenie prejaví, príznaky pomáha znížiť nosenie dlahy. Masážna terapia býva obvykle ďalším prínosom pri úľave od bolesti.


Diagnostika


Ako prvé je zhodnotenie stavu. Napríklad, lokalizácia bolesti a znecitlivenia, začiatok a trvanie príznakov, aktivity zhoršujúce stav, predchádzajúca liečba atď. Hodnotiace  testy Phaléne a Tinel, sú tiež vhodné na posúdenie stavu. Posudzujú sa tiež svaly predlaktia, ramena a krčná časť na zistenie prípadných blokád mediánového nervu, hlavne ak sú problémy s krčnou chrbticou či pravidelné preťažovanie končatiny. 

 

Ako prebieha terapia


Syndróm karpálneho tunela je zriedkavo čisto problém zápästia. Nerv ovládajúci zápästie začína v krčnej chrbtici. Pomocou hĺbkovej masáže uvoľníme napätie, adhézie a spúšťacie body v mäkkom tkanive ramena, celej ruky a zápästia. Začíname s uvoľnením vnútorných rotátorov ramena, svalom prsným a podlopatkovým. Nasleduje krčná časť chrbtice, rameno, lakeť,  predlaktie a nakoniec ruka. Postupujeme pozdĺž nervových dráh a systematicky ich uvoľňujeme. 
Klienti pociťujú úľavu už po prvej terapii, na celkové zlepšenie stavu je však v priemere potrebné absolvovať tri až päť stretnutí. Zlepšenie stavu a úľava od bolesti však neznamená úplné vymiznutie príznakov. Na to je potrebný podstatne dlhší čas, v závislosti na dobe trvania poruchy. Tu môže nastať dezilúzia po terapii, kde klient čaká okamžité odstránenie bolesti. Zvrátiť chorobný stav vnútri karpalného tunela, často akumulujúci sa roky môže trvať týždne.

 

Ako si pomôcť


Opäť platí, že aktívny život je tou najlepšou prevenciou. Znižovanie stresu na zápästie, ergonómia pracovného a životného prostredia.

Pravidelne doprajte svojim zápästiam oddych a nepreťažujte ich. Striedajte činnosť.

Počas práce si niekoľkokrát počas dňa zacvičte. Vystrite ruky pred seba ohýbajte zápästie hore a dole. Vystrite prsty a natiahnite ich, pevne zovrite a otvorte päsť, krúžte celým zápästím.

 

Nezabúdajte na pravidelnú masáž a upozornite terapeuta na prípadný problém. Ak ani po 5 – 7 týždňoch nedôjde k náprave navštívte lekára. Lieky a operácia by mali byť až tou poslednou možnosťou.

 

 

Mohlo by Vás zaujať: 

Strata citu v rukách, tŕpnutie a slabosť.

Krčná chrbtica a bolest krku + video.

                                    

 

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho s priateľmi.   yes

 

ZDROJ

 

 

 


ohodnotiť článok

Masáže a syndróm karpálneho tunela

O autorovi: Miroslav Ustaník

masážam sa profesionálne venuje od roku 2007. Absolvoval masérsku školu a doplnkové kurzy. Je tiež kondičný tréner 1. kvalifikačného stupňa – špecializácia fitness, kulturistika a vzpieranie.

komentáre

Reflexná masáž chodidla

Jednoduchý postup na doma

Mohlo by vás zaujímať


Bolesť chrbta a vplyv na vnútorné orgány.
Bolesť chrbta a vplyv na vnútorné orgány.
Bolesť krížov a nôh – ischias
Bolesť krížov a nôh – ischias
Ako si pomôcť pri bolesti  krku a ramien
Ako si pomôcť pri bolesti krku a ramien
Krčné výrastky,  osteofyty a kostné ostrohy
Krčné výrastky, osteofyty a kostné ostrohy
Bolesť päty (plantárna fasciitída), liečba v 4 krokoch
Bolesť päty (plantárna fasciitída), liečba v 4 krokoch