+421 / 915 307 146

Bolesť päty (plantárna fasciitída), liečba v 4 krokoch

Bolesť päty zvyčajne postihuje spodnú alebo zadnú časť päty. Hoci bolesť v pätách je zriedka príznakom vážneho stavu, môže to narušiť vaše bežné činnosti. Najbežnejšie príčiny bolesti päty sú plantárna fasciitída a pätová ostoha (spodná časť päty) a Achilová tendinitída (zadná časť päty). 

 

V dnešnom článku sa chcem zamerať na najčastejšiu príčinu bolesti päty – plantárnu fascilitídu a jej liečbu.

 

Plantárna fascilitída je chronický alebo akútny zápal väzivového pruhu (šliach) na spodnej časti chodidla spájajúci pätovú kosť a prsty nohy.

 

Príčinou vzniku bolestí je jej nadmerné preťažovanie, namáhanie trvajúce dlhšie časové obdobie. Napríklad tehotenstvo, obezita, dlhodobé státie. Ďalej chôdza naboso či v šľapkách po tvrdom povrchu, keď nič netlmí nárazy pri chôdzi a nechráni fasciu. Časom v nej vznikajú drobné trhlinky v smere vlákien fascie, alebo v mieste jej úponu na pätovú kosť. Tak vzniká zápal sprevádzaný ostrou bolesťou, ktorý môže byť spojený aj s rastom pätovej kosti ako i neskôr  vznikom pätovej ostrohy.

 

Bolesť päty sa často vyskytuje aj u športovcov. Hlavne bežcov ktorí zanedbávajú strečing sa po čase skráti a stuhne lýtkový sval a achilova šľacha. To spôsobí ťah pätovej kosti nahor a následné neúmerné napnutie plantárnej fascie, poškodenie a zápal. Svaly však netuhnú zďaleka len nezodpovedným športovcom, ale aj ženám, ktoré väčšinu života nosia vysoké podpätky.

 

Liečba pozostáva zo 4 bodov

 

1. Ak je päta opuchnutá a horúca je tam zápal. Tu je potrebné chladenie ľadom 3 a viac krát denne lokálne aplikovať na postihnutú časť. Vrecko s ľadom neprikladať priamo na kožu, vrecko zabaľte do uteráka a priložte na 15 – 20 minút.

 

2. Po znížení a celkovom odznení zápalu nasleduje manuálna terapia. Po uvoľnení  tlakových bodov (trgger points), nasleduje hlboká masáž na uvoľnenie celého kinetického reťazca dolnej končatiny, od chodidla cez lýtko, zadnú časť stehien, sedacie svaly až k driekovej časti chrbtice. Prioritne pracujeme na uvoľnení lýtka a zvýšení elascity zjazveného tkaniva plantárnej fascie. Kým sa lýtko a päta poriadne neuvoľnia, ťažkostí sa nezbavíte. Objavia sa znova. (video).

 

 

3. Hneď po odznení zápalu a znížení bolesti je potrebné zaradiť do denného režimu pravidelný a zodpovedný strečing. Je potrebné natiahnuť všetky veľké svalové skupiny dolnej končatiny, lýtko, zadnú časť stehien, sedacie a driekové svaly. Na uvoľnenie chodidla používame rôzne valce, osvedčila sa aj tenisová či lakrosová loptička. Chodidlo začneme uvoľňovať ráno, keď sú šľachy ešte stuhnuté po nočnom oddychu a potom aj niekoľko krát počas dňa. Strečing je dôležitý ako pre športovcov tak aj bežných ľudí. Ak po odznení bolestí prestanete cvičiť problémy sa takmer určite vrátia.

 

4. Na pružnosť a silu šliach a svalov má silný vplyv aj výživa. Protizápalová strava s dostatkom zeleniny a bielkovín urýchľuje liečbu. Skúste magnéziim (400mg/deň),  Vitamín B5  a rybí tuk.

 

 

Zdravý stav chodidiel nesmierne dôležitý pre kvalitu života. Ako prevencia je ideálna kombinácia vhodnej obuvi, poctivého strečingu a pravidelnej terapie unavených a ubolených nôh odbornou masážou.

 

 

Vyskúšajte. smiley

 

 

Ak sa Vám článok páči, zdieľajte ho s priateľmi.   yes

 

 

 


ohodnotiť článok

Bolesť päty (plantárna fasciitída), liečba v 4 krokoch

O autorovi: Miroslav Ustaník

masážam sa profesionálne venuje od roku 2007. Absolvoval masérsku školu a doplnkové kurzy. Je tiež kondičný tréner 1. kvalifikačného stupňa – špecializácia fitness, kulturistika a vzpieranie.

komentáre

Reflexná masáž chodidla

Jednoduchý postup na doma

Mohlo by vás zaujímať


Bolesť chrbta a vplyv na vnútorné orgány.
Bolesť chrbta a vplyv na vnútorné orgány.
Bolesť krížov a nôh – ischias
Bolesť krížov a nôh – ischias
Ako si pomôcť pri bolesti  krku a ramien
Ako si pomôcť pri bolesti krku a ramien
Krčné výrastky,  osteofyty a kostné ostrohy
Krčné výrastky, osteofyty a kostné ostrohy
Ako na celulitídu
Ako na celulitídu