+421 / 915 307 146

Strata citu v rukách, tŕpnutie a slabosť

PRÍČINY

Znecitlivenie, brnenie a bolesť v oblasti predlaktia a ruky, sú často mylne považované za počiatočné štádium syndrómu  karpálneho tunela. Aj keď toto ochorenie je čoraz bežnejšie, nie je jedinou príčinou necitlivosti a bolesti v oblasti predlaktia a ruky. Tieto stavy môžu mať rôzne iné príčiny.

Tlak na nervový koreň spôsobuje znecitlivenie lokálnej časti končatiny, ktorá je  ovládaná konkrétnym nervom. Svaly ktoré sú ovládané stlačeným nervom môžu vykazovať slabosť, ochabnutie alebo zášklby.  Tlak môže pochádzať zo zranenia, preťažených a stuhnutých svalov, zväčšených ciev alebo gangliových cýst. Tlak na lakťový nerv, (Ulnar nerve) v zápästí spôsobuje necitlivosť a brnenie malíčka, časť prstenníka a malíčkovú (lakťovú) stranu dlane. Tlak na lakťový nerv v lakti spôsobuje to isté, plus necitlivosť na zadnej  strane ruky.     

Zmyslová distribúcia nervov v rukách a predlaktí, má svoje korene v krku. Tlak na krčné nervy (C6 – T1) môžu mať rôzne príčiny. Artritída môže spôsobiť vznik kostnej ostrohy alebo zúženie chrbticového kanála, čo spôsobuje tlak na nervy, alebo degeneruje medzistavcové platničky a tie tlačia priamo na nervy v chrbtici, či na koreň nervu ovládajúceho príslušnú časť hornej končatiny.

 

 

Infekcie, nádory, cievne a iné abnormality, môžu spôsobiť tlak na chrbticové nervy, čo môže mať za následok znecitlivenie, mravčenie či bolesť v ramene, predlaktí alebo ruke. Slabosť alebo ochabnutosť svalov, znížené reflexy v ramene a predlaktí môžu byť zapríčinené tiež z tlaku na určité špecifické nervy v krku.

Niekedy môže tlak na nerv vzniknúť na viacerých  miestach v jeho dráhe. Napríklad na nerv môže byť vyvinutý tlak na krčnej chrbtici aj na ramene či zápästí. Keď nerv trpí tlakom na  jednej úrovni, býva náchylnejší na problémy z tlaku na inej úrovni.                                                                                                            

Necitlivosť v rukách a brnenie môže byť spôsobené aj ochoreniami centrálneho nervového systému. Roztrúsená skleróza, mŕtvica a ďalšie poruchy mozgu a miechy môžu niekedy spôsobiť necitlivosť predlaktia a ruky. Niektoré lieky, cukrovka, alkoholizmus, otrava kovmi a priemyselnými zlúčeninami môže byť tiež jednou z príčin.  Taktiež nevyvážená výživa, nedostatok vitamínu B1 môže mať za následok znecitlivenie a mravčenie.

Ak trpíte podobnými príznakmi, je potrebná návšteva lekára na určenie presnej diagnózy. Ten Vám potom odporučí špecifickú liečbu.

Tlak na krčné nervy, spôsobený preťaženými a stuhnutými svalmi dokáže uvoľniť profesionálna masáž. Z mojej praxe poznám  veľa prípadov, kde aplikáciou rôznych masážnych techník prišlo k náprave a zlepšeniu. Verím, že sa k podobnému stavu „nedopracujete“, a ak áno som tu pre Vás.

 


Zdroj: American Society for Surgery of the Hand


ohodnotiť článok

Strata citu v rukách, tŕpnutie a slabosť

O autorovi: Miroslav Ustaník

masážam sa profesionálne venuje od roku 2007. Absolvoval masérsku školu a doplnkové kurzy. Je tiež kondičný tréner 1. kvalifikačného stupňa – špecializácia fitness, kulturistika a vzpieranie.

komentáre

Reflexná masáž chodidla

Jednoduchý postup na doma

Mohlo by vás zaujímať


Bolesť chrbta a vplyv na vnútorné orgány.
Bolesť chrbta a vplyv na vnútorné orgány.
Bolesť krížov a nôh – ischias
Bolesť krížov a nôh – ischias
Ako si pomôcť pri bolesti  krku a ramien
Ako si pomôcť pri bolesti krku a ramien
Krčné výrastky,  osteofyty a kostné ostrohy
Krčné výrastky, osteofyty a kostné ostrohy
Bolesť päty (plantárna fasciitída), liečba v 4 krokoch
Bolesť päty (plantárna fasciitída), liečba v 4 krokoch