Želatína – Zdroj všetkých esenciálnych aminokyselín, ktoré sú potrebné pre tvorbu kolagénu a elastínu.
Kolagén a elastín – nazývané aj bielkoviny mladosti.
Ovplyvňujú stav chrupaviek a zubov, pružnosť šliach, pružnosť cievnych stien, pružnosť a elasticitu pokožky, pevnosť a pružnosť vlasov a nechtov, zmierňuje vznik celulitídy a napomáha hojeniu rán.
Recept
Na výrobu čistej želatíny budeme potrebovať:
- Bravčové koleno, nožičky a koža. (Dá sa kúpiť aj hotová zmes), spolu 2,5kg.
- 1 cibuľu
- 1 hlávku cesnaku
- 4 ks bobkový list
- lyžičku celého čierneho korenia
- lyžičku celého nového korenia
- 1 čili papričku
- lyžičku soli
- sklenené nádoby na hotovú želatínu
Postup:
Všetky ingrediencie dáme do hrnca a zalejeme vodou. Toľko aby bola zmes celkom ponorená.
Varíme na miernom ohni 4 hodiny.
Počas varenia do zmesi nezasahujeme.
Po dovarení mäso vyberieme z hrnca a oberieme od kostí.
Vývar precedíme.
Do prichychstaných nádob rovnomerne rozložíme obraté mäso a zalejeme vývarom.
Necháme stuhnúť do nasledujúceho dňa.
Dobrú chuť!
Želatína, by mala byť súčasťou každého jedálnička v rámci zdravého stravovania, pravidelná konzumácia sa odporúča najmä športovcom, seniorom a ľuďom s nadváhou.
Ak sa Vám článok páčil, zdieľajte ho s priateľmi.
komentáre